Webshop   Dieren   Hond   Vachtkleur Piebald (bont)

H326 Vachtkleur Piebald (bont)

Achtergrond

Witte vlekken patronen bij honden worden beheerst door het S-locus, die zich op het MITF (microphtalmia geassocieerde transcriptiefactor) gen bevindt. Vier hiërarchische geordende allelen werden vooropgesteld : S (solid), si (Irish spotting), sp (piebald spotting) en sw (extreme white). Bovendien wordt het S/sp genotype beschouwd als verantwoordelijk voor het pseudo Ierse patroon. Plus en minus modifiers komen aan bod om het brede scala van witte patronen uit te leggen. Onderzoek voor causale DNA varianten identificeert vier kandidaat mutaties, ten minste drie zijn regulerend. Geen enkele van deze mutaties zijn causale mutaties die één van de allelen van het S-locus definieert. Deze allelen zijn eerder het resultaaat van een gecombineerd effect van de kandidaat mutaties. Omdat de sp en sw allelen dezelfde sequentie varianten hebben in de vier polymorfismen worden extra mutaties betrokken om de verschillen tussen beide allelen uit te leggen. Eén van de regelmatige mutaties kan worden gebruikt als marker voor Vachtkleur Piebald in vele rassen.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Weefsel, Swab, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur en vachttype zijn gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Hond

Vachtkleur Piebald (bont)

Code H326
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal