Webshop   Dieren   Varken   Gevoeligheid voor Ecoli K88ab

V581 Gevoeligheid voor Ecoli K88ab

Achtergrond

Een genetische marker test voor resistentie tegen E.coli F4ab_ac diaree in varkens, is nu beschikbaar. VHL is gelicenseerd om deze test voor resistentie tegen E. coli F4ab (K88ab) en E. coli F4ac (K88ac) uit te voeren. De test maakt het mogelijk om E. coli F4ab_ac resistente varkens en dragers van de resistentie te identificeren. Enterotoxigene E. coli (ETEC) die expressie van F4ab and F4ac (voorheen bekend als K88ab en K88ac) tot gevolg heeft, is de hoofdzakelijke oorzaak van diaree en overlijden in neonatale en jonge varkens. Onderzoek in Denemarken heeft aangetoond dat ETEC F4ab_ac in circa 25 procent van de gerapporteerde gevallen van diaree aanwezig is. Een DNA-test om de gevoeligheid tegen ETEC F4ab_ac geinduceerde diarree en mogelijke oorzaak van overlijden is ontwikkeld door een samenwerking van de Royal Veterinary and Agricultural University, Denmark, Uppsala University, Sweden, University of Kalmar, Sweden en The Roslin Institute, United Kingdom.

Test specifieke informatie

Voor E.coli resistentie zijn twee verschillende testen beschikbaar, één voor E.coli F18 en één voor E.coli F4 (K88ab en K88ac).

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Behandeling

Deze ziekte is behandelbaar.

 
Varken

Gevoeligheid voor Ecoli K88ab

Code V581
€ 54,45 (incl. 21% BTW)
€ 45,00 (excl. BTW)
Aantal