Nieuwe test voor Cholesterol Deficiëntie in Holstein runderen

14-12-2015

Begin december hebben we de beschikking gekregen tot de mutatie die Cholesterol Deficiëntie in Holstein runderen veroorzaakt. De test wordt aangeboden op basis van onderzoek uit Zwitserland en is over enkele weken beschikbaar. Zodra de test afgerond is, wordt de test direct vermeld in onze webshop.

 

Cholesterol deficiëntie (CD), een nieuwe autosomale aandoening, is recent beschreven als groot probleem bij de opfok van kalveren. Dieren met de afwijking hebben een diarree, waartegen behandeling door een dierenarts geen oplossing biedt. De diarree gaat vergezeld van een verlaagd cholesterol, meestal overlijden dieren in de eerste weken tot maanden na hun geboorte. Een samenwerking binnen Zwitserland heeft de mutatie in het APOB gen beschreven.

 

De mutatie resulteert in dieren met de afwijking in een ontbrekend proces in de dunne darm en lever, waardoor vet niet goed opgenomen wordt in het lichaam. Deze bevindingen bewijzen, dat aangetaste kalveren uiteindelijk overlijden aan diarree.

 

De Zwitserse studie toont aan, dat de mutatie wereldwijd verspreid is vanuit de Canadese stier Maughlin Storm (geboren 1991) en zijn nakomelingen. De nieuw gevonden mutatie biedt de mogelijkheid om op basis van een diagnostische test dieren te testen. Dit is een grote verbetering vergeleken met de indirecte test, die in de zomer van 2015 gepubliceerd werd.

 

Wij verwachten aanzienlijke belangstelling voor deze test, omdat de mutatie tevens diarree veroorzaakt waarvoor geen behandeling mogelijk is.Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.