VHLGenetics annuleert PRRS-testen bij varkens

21-12-2017

VHLGenetics werkt voortdurend aan de uitbreiding van de test-portfolio, zodat onze klanten hun fokdoeleinden kunnen bereiken. Bij varkens hadden we  4 jaar geleden de PRRS-testen aan onze portfolio toegevoegd, hoewel dit indirecte testen zijn die wij enkel aanbieden in uitzonderlijke gevallen. Normaalgezien bieden we enkel directe testen aan voor genetische ziekten of varianten. Indertijd bij de lancering van deze PRRS-testen waren we overtuigd dat deze resistente testen de fokkers van varkens in hun strijd tegen deze schadelijke besmettelijke ziekte konden helpen.

Naast de voortdurende werkzaamheden betreffende de uitbreiding van onze test-portfolio, werken we ook steeds aan de her evaluatie van de testen en de respectievelijke resultaten. Ons doel is up-to-date te blijven met ons analytisch programma aan de ene kant en anderzijds het aanbieden van betrouwbare testen met zeer belangrijke resultaten. Dit ononderbroken proces leidt ook tot het vinden van nieuwe correlaties van varianten en kenmerken in bepaalde rassen, die voorheen niet bekend waren.

Een evaluatieonderzoek met één van onze grootste varkensklanten heeft geleid tot de bevinding dat de resultaten van PRRS-resistente testen slechts een zwakke correlatie had met de resistentie van het PRRS-virus in groeiende populaties.

Met deze bovenstaande feiten 1) indirecte testen , 2) alleen zwakke correlaties in groeiende populaties, d.w.z. slechts een kleine hulp voor de fokkers, hebben we besloten om de PRRS-testen (PRRS1, PRRS3 en PRRS4) niet meer aan te bieden in ons testprogramma.  Dit besluit heeft geen enkele invloed op de juistheid van de voormalige testresultaten of tonen aan dat de resultaten voor de PRRS-testen onbeduidend waren.  De bevindingen van ons onderzoek in een samenwerkingsverband geeft alleen aan dat de correlatie van deze indirecte markers niet sterk genoeg is ten opzichte van de resistentie van het PRRS-virus om een fokschema op te stellen op basis van deze testresultaten.