Controle DNA-profielen rund RVO

11-02-2018

U heeft recent een brief ontvangen van het RVO waardoor uw een DNA-test voor moederschapscontrole van een nakomeling dient uit te laten voeren.

Registratie voor het I&R systeem

DNA-onderzoek kan een moeder-nakomeling relatie bevestigen. Hiervoor is een monster van zowel de nakomeling als de moeder nodig. Ons laboratorium is ICAR geaccrediteerd en werkt conform de ISAG richtlijnen.

Voor een moeder-nakomeling onderzoek gebruikt u het I&R inzendformulier. U kunt zelf haarmonsters van het rund (nakomeling) en de moeder trekken.

Het standaard onderzoek, op basis van 18 erfelijke kenmerken, wordt uitgevoerd op materiaal van de nakomeling en van de moeder. Indien u een tweeling wenst te laten controleren wordt het DNA-profiel van beide nakomelingen vergeleken met het (vermoedelijke) moederdier. In dit geval dient u een monster van nakomeling 1, nakomeling 2 en het moederdier aan te leveren.

Het tarief voor standaard onderzoek met 18 markers is: € 37,50 per monster (excl. BTW). De doorlooptijd van dit standaardonderzoek is 15 werkdagen, na ontvangst van het monstermateriaal in ons laboratorium. 

Rekenvoorbeeld 1 :
U heeft een nakomeling en een moederdier die onderzocht dienen te worden. De kosten zijn dan 2 x € 37,50 = € 75,00 excl. BTW.

Rekenvoorbeeld 2 :
U heeft een tweeling (twee nakomelingen) en een moederdier die onderzocht dienen te worden. De kosten zijn dan 3 x € 37,50 = € 112,50 excl. BTW.

Indien u het onderzoek via de spoed procedure wenst uit te laten voeren, zal het resultaat uitslag binnen 4-5 werkdagen bekend zijn. Let op: dit brengt dubbele kosten per monster met zich mee.

Indien gewenst kunt u plastic zakjes bij ons opvragen. Wij verzoeken u haarzakjes en inzendformulieren via dit aanvraagformulier te bestellen. U ontvangt dan van ons de benodigde haarzakjes en het I&R inzendformulier per post. Klik hier voor de Instructie haar verzamelen.

Alle monsters van de nakomelingen en moederdieren samen kunt u met bijgevoegd ingevuld en ondertekend inzendformulier sturen naar:

Dr. Van Haeringen Laboratorium b.v.
Postbus 408
6700 AK  WAGENINGEN

Overig onderzoek voor Regeling identificatie en Registratie

  • Indien een groep nakomelingen met een groep moederdieren vergeleken dient te worden neem dan contact met ons op voor het correcte inzendformulier (telefoonnummer. 0317-416402 of email: info@vhlgenetics.com).

  • Indien het DNA van het moederdier niet te bemonsteren is (bijvoorbeeld door overlijden) kunnen we het DNA van het moederdier reconstrueren. Neem voor dit onderzoek contact met ons op voor het correcte inzendformulier (telefoonnummer: 0317-416402 of email: info@vhlgenetics.com ).