Webshop   Dieren   Hond   prcd PRA (patent eigenaar Optigen)

H700 prcd PRA (patent eigenaar Optigen)

Achtergrond

Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een veel voorkomende erfelijke afwijking die leidt tot blindheid. De blindheid ontwikkelt zich sneller of langzamer afhankelijk van de mutatie. Een groot aantal verschillende vormen van PRA is inmiddels bekend in diverse rassen. (Wetenschappelijk) onderzoek wordt continu ingezet om nieuwe testen te ontwikkelen.

Test specifieke informatie

Deze test wordt uitgevoerd in samenwerking met Optigen.

Leeftijd

De ziekte ontstaat op verschillende leeftijd en, waarbij niet bij voorbaat in te schatten is op welke leeftijd de eerste symptomen waargenomen kunnen worden. Verschillen kunnen ook optreden binnen nestgenoten, en tussen rassen.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 25 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte heeft tot gevolg dat een dier beschikt over verminderd zicht, of blind wordt.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: American Eskimo Dog , Australian Cattle Dog, Zweedse Lapphund , Portugese Waterhond, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Miniature en Toy Poodle , Lapponian Herder, Labrador Retriever, Labradoodle, Kuvasz, Golden Retriever, Finse Lapphund , Entlebucher Sennenhond, English Cocker Spaniel, Chinese Crested, Chesapeake Bay Retriever, Australian Stumpy Tail Cattle Dog, Australian Shepherd, Spaanse Waterhond , American Cocker Spaniel , Markiesje, Miniature American Sheperd, Schipperke, Yorkshire Terrier, Goldendoodle, Karelische Berenhond, Australian Labradoodle, Riessenschnauzer, Cockapoo, Dwarf Poodle, Australian Shepherd Miniature & Toy, Lab/Golden Cross, Moyen Poodle, Australische silkyterriër, Noorse Elandhond, Portugese Podengo Pequeno. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel, Swab. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

 
Hond

prcd PRA (patent eigenaar Optigen)

Code H700
€ 124,03 (incl. 21% BTW)
€ 102,50 (excl. BTW)
Aantal