Webshop   Dieren   Hond   Vachtkleur K-locus

H819 Vachtkleur K-locus

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Beta-defensin gen (CBD103 gen) produceert dominant zwart vs. brindle vs. fawn vachtkleuren. Dit gen is ook bekend als K-locus of het dominante zwart gen. Door de interactie van het K-locus met het E-locus en A-locus (agouti) wordt de vererving van de vachtkleuren erg complex. De test vachtkleur K-Locus (H819) test de genetische status van het K-Locus. Het K-locus heeft drie varianten (allelen). Het allel KB is dominant over de allelen kbr en ky; allel kbr is dominant over allel ky. Het dominante allel KB, ook wel dominant zwart (dominant black) allel genaamd, zorgt ervoor dat het agouti gen tot uiting komt. Een hond met ten minste één kopie van het KB allel heeft een basiskleur die bepaald wordt door het B- en E-locus. Het allel kbr resulteert in brindling (verspreide witte haren), hierbij komt het agouti gen tot uiting maar wel met brindling in agouti patronen. De A-locus (agouti) vertegenwoordigt verschillende kleuren zoals geelbruin fawn/sable, wild sable, tan points en recessief zwart. Het ky allel zorgt ervoor dat het agouti gen tot uiting komt zonder brindling. Wanneer een hond twee kopieën heeft van het allel ky (homozygoot ky/ky) bepaalt de agouti locus de vachtkleur van de hond. De test maakt geen onderscheidt tussen de allelen kbr en ky.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Swab, Sperma, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur en vachttype zijn gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

-

 
Hond

Vachtkleur K-locus

Code H819
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal