Webshop   Dieren   Kat   Bloedgroepbepaling AB (Serologie)

K712 Bloedgroepbepaling AB (Serologie)

Achtergrond

Bloedgroepenonderzoek bij katten is nodig omdat een verschil in de bloedgroepen tussen een poes en een ongeboren kitten gevaar op kan leveren voor jonge kittens. Het risico kan geschat worden door in bloed de factoren van de poes te bepalen. Op basis van de bloedgroepen van poes en potentiële katers kan een inschatting worden gemaakt van het risico op kittensterfte als gevolg van bloedgroepverschillen. Het advies is echter nooit een garantie op het volledig voorkomen van kittensterfte.

Wanneer een kitten met het A serotype (DNA: N/N of N/b) geboren worden uit een moederdier dat het B serotype (DNA: b/b) heeft, kan het kitten overlijden doordat de moedermelk antistoffen bevat tegen het A serotype van het kitten.

Doel van de fokkerij is dus, om te voorkomen dat uit een poes met serotype B (DNA: b/b) nakomelingen geboren worden die het A-serotype (DNA: N/b) kunnen hebben. Daarom is het verstandig om een poes met serotype B (DNA: b/b) te kruisen met een kater met serotype B (DNA: b/b).

Test specifieke informatie

De serologische test geeft aan of de poes antilichamen aanmaakt tegen de ongeboren kitten. De DNA test geeft uitsluitsel over het mogelijke risico dat de kittens lopen, op basis van erfelijkheid, voordat de dekking uitgevoerd is.

De serologische en de DNA test zijn los te bestellen. Voor meer informatie over de DNA-test zie K793 Bloedgroepbepaling AB (DNA test) .

We verwijzen u voor een uitgebreide toelichting over de complexiteit van deze test bij kat graag naar ons informatieblad 'Bloedgroepenonderzoek bij katten'. Klik HIER voor dit informatieblad.

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Dit erfelijke kenmerk is gekoppeld aan de antistoffen die in het bloed aanwezig zijn.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Bij bloedgroep A en AB van de poes bestaat een minimaal risico op kittensterfte ten gevolge van bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroep B van de poes bestaat een risico op kittensterfte ten gevolge van bloedgroepantagonisme.

Vererving

Bloedgroepen vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

-

 
Kat

Bloedgroepbepaling AB (Serologie)

Code K712
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal