Webshop   Dieren   Kat   Vachtkleur Agouti

K757 Vachtkleur Agouti

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Agouti gen (ASIP gen) is verantwoordelijk voor de productie van een eiwit dat de verdeling van zwart pigment (eumelanine) binnen de haarschacht regelt. Dit gen is ook bekend als het A-locus en is verantwoordelijk voor het Ticking patroon en zorgt ervoor dat de individuele haren banden hebben van lichte en donkere pigmentatie. Het agouti patroon kan worden gezien in katten met zowel zwart- als rood gebaseerde kleuren. De test vachtkleur Agout (K757) test de genetische status van A-locus. Het A-locus heeft twee varianten (allelen). Het allel A is dominant en resulteert in het agouti patroon, haren met afwisselende banden van geel en zwarte kleur, die eindigen in zwarte haarpunten (vergelijkbaar met de vacht van een wilde muis of een konijn). Het recessieve allel resulteert in een effen vachtkleur). Alleen wanneer de kat twee kopieën heeft van het recessieve allel a, is de vacht effen van kleur. Een ander systeem van pigmentatie bij katten resulteert in de Tabby patronen van donkere strepen, afgewisseld met de lichtere agouti haren. De haren op de plekken van de donkere strepen hebben niet de wisseling tussen geel en zwart pigmentproductie en blijven daardoor uniform zwart. Het effect van het agouti eiwit op oranje pigment is beperkt, dus “tabby” patronen kunnen nog worden waargenomen bij katten die a/a zijn voor agouti

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Swab, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Genetische kenmerken zijn geen ziekte.

 
Kat

Vachtkleur Agouti

Code K757
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal