Webshop   Dieren   Kat   Vachtkleur Burmees (sepia)

K759 Vachtkleur Burmees (sepia)

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

De Siamese en Burmese vachtpatronen worden gecontroleerd door het gen TYR (tyrosinase) dat een enzym produceert dat nodig is voor de productie van melanine. Het Burmese patroon is een gevolg van een verminderde pigmentproductie waardoor zwart pigment veranderd naar sepia en oranje tot geel. De points (neus, oren, voeten en staart) van een burmees zijn donkerder dan het lijf en de ogen zijn geel-grijs of geel-groen. Het Siamese patroon vertoont verminderde pigmentproductie naar de points en de ogen zijn blauw. Dit gen is ook bekend als het C-locus. De vachtkleur Siamese (K758) en vachtkleur Burmees (sepia) (K759) testen samen onthullen de genetische status van het C-locus. Het C-locus heeft drie varianten (allelen). Het allel C is dominant over de allelen cb en cs; het allel cb is semi-dominant over het allel cs. Het dominante allel C heeft geen effect op de vachtkleur. Twee kopieën van het cb allel (homozygoot cb/cb) resulteert in het Burmese vachtpatroon. Één kopie van het allel cb en één kopie van het allel cs (cb/cs) resulteert in het Tonkinese vachtpatroon. Twee kopieën van het allel cs (cs/cs) resulteert in het Siamese vachtpatroon.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Swab, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Genetische kenmerken zijn geen ziekte.

 
Kat

Vachtkleur Burmees (sepia)

Code K759
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal