Webshop   Dieren   Kat   Vachtkleur Verdunningsfactor

K760 Vachtkleur Verdunningsfactor

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het verdunningsgen (MLPH gen) is verantwoordelijk voor de intensiteit van de vachtkleur doordat dit gen de hoeveelheid pigment in de haarschacht beïnvloedt. Dit gen is ook bekend als het D-locus en verdunt alle kleuren. De test vachtkleur Verdunningsfactor (K760) test de genetische status van het D-locus. Het D-locus heeft twee varianten (allelen). Het allel D is dominant en heeft geen effect op de vachtkleur. Alleen wanneer de kat twee kopieën heeft van het recessieve allel d wordt de vachtkleur verdund. De verdunning van zwart resulteert in grijs, door kattenfokkers blauw genoemd. Chocolade/bruin wordt verdunt tot lilac, deze kleur wordt beschreven als lichtgrijs met een lila zweem, en wordt soms ook lavendel genoemd. Cinnamon wordt verdunt tot fawn, deze kleur wordt beschreven als een grijzige zandkleur maar kan ook een wat rozige tint hebben. Bij sommige kattenrassen komt slechts één van deze allelen voor. De Egyptische Mau en Singapura zijn gefixeerd voor het dominante allel D. De rassen Chartreux, Korat en Russisch blauw zijn gefixeerd voor het recessieve allel d. De meeste andere rassen hebben beide allelen.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Swab, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Genetische kenmerken zijn geen ziekte.

 
Kat

Vachtkleur Verdunningsfactor

Code K760
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal