Webshop   Dieren   Paard   Hyperkalemic Periodic Paralysis (HYPP)

P705 Hyperkalemic Periodic Paralysis (HYPP)

Achtergrond

HYPP werd oorspronkelijk in het midden van de jaren 1980 beschreven. De ontwikkeling van de test is een uitstekend voorbeeld van de mogelijkheden die kennis van andere diersoorten (en de mens) biedt. In dit specifieke geval bleek een afwijking identiek bij mens en paard, waardoor de DNA-test die beschikbaar was bij mensen naadloos overgezet kon worden in het paard. Paarden die aan HYPP lijden, hebben ernstige problemen met hun spieren. Zelfs in paarden die drager zijn van de afwijking komen spierproblemen voor. HYPP is vooral herkenbaar aan spierzwakte na inspanning.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

De afwijking is met name in de spieren zichtbaar. Afhankelijk van de afwijking zal degeneratie van spierweefsel optreden, of zal bij inspanning het herstel van spieren vertraagd zijn.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Quarter Horse. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan drager zijn en heeft in dat geval een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers zullen zelf ook ziek worden.

Een dier kan lijder zijn en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Hyperkalemic Periodic Paralysis (HYPP)

Code P705
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal