Webshop   Dieren   Paard   Junctional Epidermolysis Bullosa 1 (JEB1)

P735 Junctional Epidermolysis Bullosa 1 (JEB1)

Achtergrond

JEB wordt gekenmerkt door blaarvorming tussen de opperhuid en onderhuid van een dier. Klinische kenmerken bestaan uit huidafwijkingen, gevolgd door het loslaten van de opperhuid en blaren. Verschillende delen van de huid kunnen aangetast worden, met name de benen. Veulens die lijden aan de ziekte sterven kort na de geboorte.

Test specifieke informatie

Er zijn momenteel twee JEB-testen beschikbaar voor verschillende rassen. De reden hiervan is dat JEB bij verschillende paardenrassen door verschillend mutaties in het DNA veroorzaakt wordt. Elke mutatie dient lost besteld te worden.

De eerste DNA test (JEB1) is geschikt voor koudbloedrassen.
De tweede DNA test (JEB2) is geschikt voor de Amerikaanse Saddlebred.

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte heeft een effect op de huid.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Koudbloed paarden . Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel, Haar. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Junctional Epidermolysis Bullosa 1 (JEB1)

Code P735
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal