Webshop   Dieren   Rund   Hoornloosheid

R446 Hoornloosheid

Achtergrond

Sinds 2009 is de zogenaamde HornPolled-test op basis van een Amerikaanse test beschikbaar geweest in Europa. In 2012 is door Europese wetenschappers de achtergrond van hoornloosheid verder uitgewerkt. Hierdoor is de erfelijke test voor Hoornloosheid vrijwel volledig afgerond. In de literatuur zijn twee mutaties beschreven die de Hoornloosheid bepalen. Hierdoor werkt de test voor Hoornloosheid in de meeste rassen.

De twee varianten hebben de volgende aanduiding:
- Hoornloosheid Pc, dit is een variant van Keltische (Celtic) origine.
- Hoornloosheid Pf, dit is een variant van FriesHollandse origine.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Dit erfelijke kenmerk is gekoppeld aan de aanwezigheid van hoorns bij een rund.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij gehoornd zijn en kan de hoornloosheid niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan drager zijn en heeft in dat geval een gehoornd allel en een hoornloos allel. Het dier zal het hoornloze allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers zullen zelf ook hoornloos zijn.

Een dier kan homozygoot hoornloos zijn en heeft dus twee hoornloze allelen. Deze dieren geven het hoornloze allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en zullen zelf ook hoornloos zijn.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

Genetische kenmerken zijn geen ziekte.

 
Rund

Hoornloosheid

Code R446
€ 57,48 (incl. 21% BTW)
€ 47,50 (excl. BTW)
Aantal