Webshop   Dieren   Paard   Cerebellaire Abiotrofie (CA)

P802 Cerebellaire Abiotrofie (CA)

Achtergrond

Veulens die aan CA lijden, worden gezond geboren. Reeds enkele weken na de geboorte kunnen symptomen ontstaan, omdat het proces van afbraak van een gedeelte van de hersenen op jonge leeftijd begint. De symptomen bestaan uit het schudden van het hoofd en een gebrek aan balans (ataxie). Aangetaste paarden schrikken snel, en vallen regelmatig. In meerdere gevallen hebben eigenaren niet door dat een dier aan CA lijdt, omdat de symptomen van CA kunnen verschillen in hevigheid.

Test specifieke informatie

Sinds januari 2011 is de mutatie voor Cerebellaire Abiotrophy (CA) bij paarden beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Sinds medio februari 2011 worden CA-testen uitgevoerd op basis van de mutatie-test.

Resultaten die gebaseerd zijn op testen voor medio februari 2011 werden uitgevoerd op een indirecte screeningstest. Deze indirecte test was gebaseerd op een specifieke set DNA-varianten die zich vlak naast de mutatie bevinden.

Wij verzoeken u contact met ons op te nemen indien vragen bestaan over de overgang van indirecte screeningstest naar de mutatie-test.

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

-

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Arabieren. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Bloed EDTA, Bloed Heparine. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Cerebellaire Abiotrofie (CA)

Code P802
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal