Webshop   Dieren   Paard   Polysaccharide Storage Myopathy (patenteigenaar)

P803 Polysaccharide Storage Myopathy (patenteigenaar)

Achtergrond

PSSM is een spierziekte die voorkomt in paarden van het type Quarter Horses, American Paint Horses en Appaloosa. Een andere vorm van PSSM komt ook voor bij warmbloeden en trekpaarden. Veel van de klinische symptomen in deze rassen verschillen van de symptomen die aangetroffen worden bij Quarter Horses en daaraan verwante rassen. De symptomen die gevonden worden in warmbloed en trekpaarden zijn bijvoorbeeld spierpijn, weigering van het dier om de achterbenen te gebruiken en algehele zwakte. De symptomen worden meestal waargenomen wanneer paarden aangezet worden tot het leveren van een inspanning. De symptomen ontstaan meestal binnen een half uur van lichte inspanning. Tijdens een aanval zijn paarden lui, waarna een dier zich uitstrekt alsof het gaat urineren. De dieren hebben pijn, stijf en zweten zeer sterk.

Test specifieke informatie

Deze test is gepatenteerd in bepaalde landen. We bieden onze klanten twee opties voor deze test omdat we deze test niet mogen uitvoeren in ons laboratorium.
Allereerst kan deze test besteld worden bij een licentiehouder van het patent. In dit geval wordt door de patenteigenaar privacygevoelige informatie opgevraagd. Voor inzenden van een monster verzoeken we u het Formulier ‘Toestemming verstrekken persoons- en diergegevens aan patenteigenaar’ in te vullen en mee te zenden met het betreffende monster.
De tweede optie betreft het uitvoeren van de test door een partnerlaboratorium in een niet gepatenteerde regio.

Tussen deze twee opties zit een prijsverschil dat wordt veroorzaakt door royaltykosten. De testen die worden uitgevoerd in beide laboratoria zijn technisch identiek aan elkaar.

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

De afwijking is met name in de spieren zichtbaar. Afhankelijk van de afwijking zal degeneratie van spierweefsel optreden, of zal bij inspanning het herstel van spieren vertraagd zijn.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Quarter Horse, American Paint , Appaloosa, Tinker , Koudbloed paarden . Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan drager zijn en heeft in dat geval een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers zullen zelf ook ziek worden.

Een dier kan lijder zijn en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Polysaccharide Storage Myopathy (patenteigenaar)

Code P803
€ 108,30 (incl. 21% BTW)
€ 89,50 (excl. BTW)
Aantal