Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Cremello Verdunningsfactor

P713 Vachtkleur Cremello Verdunningsfactor

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het crème verdunningsgen heeft invloed op zowel rood als zwart pigment en verdunt de basis vachtkleuren naar lichtere vachttinten. In verschillende rassen wordt dit als een gewenst kenmerk beschouwd. Het crème verdunningsgen is verantwoordelijk voor palomino, valk, smoky, cremello, perlino en zilver smoky vachtkleuren. Een paard kan ook mutaties hebben voor andere wijzigingsfactoren (genen) die de vachtkleur verder beïnvloeden. De test vachtkleur Cremello verdunningsfactor (P713) test de genetische status van het MATP gen. Het MATP gen heeft twee varianten (allelen). Het allel Cr is semi-dominant. Eén kopie van het Cr allel verdunt de vachtkleur met een enkele dosis, wat resulteerd tot palomino, valk of smoky. Twee kopieën van het Cr allel verdunnen de vachtkleur met een dubbele dosis tot cremello, perlino of zilver smoky. Het effect op zwart pigment kan heel subtiel zijn. Paarden met twee kopieën van het Cr allel worden ook wel “double-dilutes” of “blue-eyed cream” genoemd en ze delen een aantal karakteristieke kenmerken. De ogen zijn lichtblauw (bleker dan de ongepigmenteerde blauwe ogen van paarden met een witte kleur of witte vlekken) en de huid is roze. Het allel N is recessief en heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Kleurfactoren vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Cremello Verdunningsfactor

Code P713
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal