Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Pearl

P783 Vachtkleur Pearl

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Pearl verdunningsgen maakt de vachtkleur van het paard lichter door verdunning van het rode pigment. Een basiskleur vos verbleekt tot een uniforme abrikoos kleur van het lichaam, de manen en de staart. De huid wordt ook bleek. Pearl verdunning wordt ook aangeduid als de 'Barlink Factor.' De test Vachtkleur Pearl (P783) test de genetische status van het SLC45A2 gen. Dit gen heeft twee varianten (allelen). Het allel Prl, die de Pearl verdunning veroorzaakt is recessief. Dit betekent dat alleen paarden met twee kopieën van het Prl allel een lichtere vacht, manen en staart hebben, en daarbij heldere oogkleuren. Het dominante allel N heeft geen invloed op de basis vachtkleur.

Het Pearl verdunningsgen heeft interactie met het Cremello verdunningsgen en produceert zo pseudo-double dilute fenotypes met een bleke huid en blauw/groene ogen. Indien een paard één kopie van het Prl allel heeft en Cremello verdunning (Cr allel) is ook aanwezig, resulteert dit in een pseudo-double dilute, ookwel pseudo-cremello of pseudo-zilversmoky genoemd.

Een paard kan ook mutaties hebben voor andere wijzigingsfactoren (genen) die de vachtkleur verder beïnvloeden.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Pearl

Code P783
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal