Webshop   Dieren   Kat   Cornish Rex, gekrulde/wollige vacht

K502 Cornish Rex, gekrulde/wollige vacht

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het lysophosphatidic acid receptor 6 (LPAR6) gen beïnvloedt de haarvorming. De test Cornish Rex, gekrulde/wollige vacht (K502) test de genetische status van het LPAR6 gen. Het LPAR6 gen heeft twee varianten (allelen). Het allel N is dominant en heeft geen invloed op de vacht. Enkel wanneer de kat twee kopieën heeft van het recessieve allel CC is de vacht krullend/wollig. De mutatie is gefixeerd in Cornish Rex katten. De test kan gebruikt worden in outcross programma’s, om fokkers te helpen om katten te selecteren die de gekrulde vacht aan de volgende generatie kunnen doorgeven.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Cornish Rex, German Rex. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

-

 
Kat

Cornish Rex, gekrulde/wollige vacht

Code K502
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal