Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Sabino 1

P785 Vachtkleur Sabino 1

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Sabino is een algemene beschrijving voor een groep van soortgelijke witte vlekkenpatronen. Het sabino patroon wordt beschreven als onregelmatige vlekken meestal op benen, buik en hoofd, vaak met onscherpe randen. Er is een mutatie ontdekt die verantwoordelijk is voor één type sabino-patroon, Sabino1 genaamd, omdat deze mutatie niet aanwezig is bij alle paarden met sabino-patronen. Waarschijnlijk bestaan er nog meer mutaties die verantwoordelijk zijn voor andere sabino-patronen. De test vachtkleur Sabino 1 (P785) test de genetische status van het KIT gen. Dit gen heeft twee varianten (allelen). Het allel SB1 is semi-dominant. Eén kopie van het SB1 allel resulteert in paarden met gebroken Sabino patronen en mogelijk een kleine hoeveelheid wit. Twee kopieën van het SB1 allel resulteren in ten minste 90% wit, ookwel Sabino-wit genoemd. Het allel N is recessief en heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Genetische kenmerken zijn geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Sabino 1

Code P785
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal