Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Roan

P659 Vachtkleur Roan

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Roan is een patroon dat gekenmerkt wordt door een gelijkmatige verdeling van evenveel witte als gekleurde haren op het lichaam, terwijl het hoofd, de onderbenen, manen en staart gekleurd blijven. Roan paarden worden geboren met het roan patroon, hoewel dit niet altijd duidelijk is totdat het veulen zijn eerste vacht verloren heeft. De witte en gekleurde haren zijn gelijkmatig verdeeld bij paarden die het klassieke “Roan” gen overerven, wat dit type onderscheidt van verschillende “mimic-roan” patronen die de naam “roaning” hebben. Roaning patronen hebben een onregelmatigere verdeling van witte haren en de overerving van roaning is niet gedefinieerd. De mutatie die de Roan vachtkleur veroorzaakt is nog niet geïdentificeerd. De test Vachtkleur Roan (P659) test voor DNA merkers die geassocieerd zijn met de Roan vachtkleur in verschillende rassen, de DNA merkers kunnen gebruikt worden om vast te stellen of een paard de Roan mutatie heeft en hoeveel kopieën hiervan aanwezig zijn. Deze test detecteert drie varianten (allelen), Rn, Rn* and N. Het allel Rn is dominant. Eén of twee kopieën van het allel Rn resulteren in de Roan vachtkleur. Het allel Rn* komt niet vaak voor en is niet altijd geassocieerd met de Roan vachtkleur, dit allel is alleen bij Tennessee Walking en Rocky Mountain paarden waargenomen. Het allel N is recessief en heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Deze test wordt uitgevoerd door UCDavis.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Roan

Code P659
€ 66,55 (incl. 21% BTW)
€ 55,00 (excl. BTW)
Aantal