Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Dun

P660 Vachtkleur Dun

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Dun verdunningsgen maakt de lichaamskleur van het paard lichter , waarbij het hoofd, de onderbenen, manen en staart onverdund blijven. Een typisch kenmerk van de wildkleur-verdunning (in het Engels Dun genaamd) zijn de primitieve markeringen, bij bijna al deze paarden is de aalstreep zichtbaar, de aanwezigheid van andere primitieve markeringen varieert. Andere gemeenschappelijke markeringen zijn horizontale zebrastrepen op de benen, dwarse strepen op de schouders, en een rand van lichte haren langsde donkere manen en staart. De wildkleur verdunning met primitieve markeringen wordt beschouwd als de oorspronkelijk kleur (wild-type) en komt voor bij wilde paarden zoals de przewalski paarden. Het Dun verdunningsgen verdunt zowel rood als zwart pigment, en de resulterende kleuren variëren van abrikooskleurig, goud, donker grijs, olijfkleurig en veel meer subtiele variaties. Een paard kan ook mutaties hebben voor andere wijzigingsfactoren (genen) die de vachtkleur verder beïnvloeden. De test Vachtkleur Dun (P660) test de genetische status van het TBX3 gen. Dit gen heeft drie varianten (allelen); allel D is dominant over de allelen nd1 and nd2; allel nd1 is dominant over nd2. Het dominant allel D resulteert in wildkleur-verdunning met primitieve markeringen. Allel nd1 verdunt de vachtkleur van een paard niet, primitieve markeringen zijn aanwezig maar de expressie is variabel. Allel nd2 heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Deze test wordt uitgevoerd door UCDavis.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 20 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Dun

Code P660
€ 48,40 (incl. 21% BTW)
€ 40,00 (excl. BTW)
Aantal