Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Schimmel

P807 Vachtkleur Schimmel

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Een paard dat de vachtkleur schimmel vererft kan met iedere kleur geboren worden. Het gen veroorzaakt progressieve depigmentatie (vervaging) van de haren en wordt beschouwd als de “sterkste” van alle kleur wijzigingsfactoren (genen). Het depigmentatie proces kan jaren duren, maar zodra het haar is gedepigmenteerd, zal de originele kleur nooit meer terugkomen. Sommige veranderlijke schimmels worden volledig wit terwijl andere kleine niet vervaagde stippen houden (ook wel vliegenschimmel genoemd). Een paard kan ook mutaties hebben voor andere wijzigingsfactoren (genen) die de vachtkleur verder beïnvloeden.

De test vachtkleur Schimmel (P807) test de genetische status van het STX17 gen. Dit gen heeft twee varianten (allelen). Het dominante allel G resulteert in de vachtkleur schimmel en het recessieve allel N heeft geen effect op de basiskleur. Het dominante allel G bevat een duplicatie van een gedeelte van het DNA. De test maakt geen onderscheidt tussen paarden die 1 or 2 kopieën van deze duplicatie hebben (N/G or G/G). Alle paarden die de duplicatie hebben worden schimmel.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Vachtkleur Schimmel

Code P807
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal