Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Champagne

P853 Vachtkleur Champagne

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Champagne verdunningsgen maakt de vachtkleur van paarden lichter door verdunning van het pigment. De huid van Champagne-verdunde paarden is rozeachtig/lavendel en wordt gespikkeld naarmate het paard ouder wordt; dit spikkelpatroon is zichtbaar rond de ogen, neus, onder de staart, bij de uier en de schede. Bij de geboorte is de kleur van de ogen is blauw-groen en deze wordt donkerder tot amberkleurig als het paarden ouder wordt. Champagne heeft de volgende effecten op de basis vachtkleur van paarden:

Vos-> Gold champagne: een gouden lichaamskleur en vaak lichte manen en staart. Gold champagne lijken uiterlijk erg veel op palomino kleurige paarden.
Bruin -> Amber champagne: een goudbruine kleur met bruine manen, staart en puntjes van de oren.
Zwart -> Classic Champagne: een donkere goudbruine kleur met bruine manen, staart en puntjes van de oren.

Een paard kan ook mutaties hebben voor andere wijzigingsfactoren (genen) die de vachtkleur verder beïnvloeden. De test Vachtkleur Champagne (P853) test de genetische status van het SLC36A1 gen. Dit gen heeft twee varianten (allelen). Het dominante allel Ch resulteert in de champagne verdunning en het recessieve allele N heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Vachtkleur Champagne

Code P853
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal