Webshop   Dieren   Kat   Vachtkleur E locus, extensie

K639 Vachtkleur E locus, extensie

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Extensie gen (MCR1 gene) regelt de productie van zwart en rood pigment. Bij katten worden schakeringen van de rode kleur bepaald door het dominante Orange gen (O-locus) dat zich bevindt op het X-chromosoom. De genetische achtergrond van de O-locus is nog onbekend. Het extensie gen is ook bekend als het E-locus. De test vachtkleur E-locus, extensie (K639) test de genetische status van het E-locus. Het E-locus heeft twee varianten (allelen). Er wordt veronderstelt dat (bijna) alle katten gefixeerd zijn voor het dominante allel E, dit betekent dat ze twee kopieën van het dominante allel E hebben en daardoor op basis van alleen dit gen zowel rood als zwart pigment kunnen produceren. Het recessieve allel e resulteert in kittens die geboren worden met een zwart/bruin Tabby patroon (blauw/abrikoos bij katten met een verdunde vachtkleur). Als de kittens ouder worden, wordt het zwarte/blauwe pigment vervangen door geel wat resulteert in de goudkleurige vacht bij volwassen katten. Oorspronkelijk werd de kleur X genoemd, nu wordt deze het Amber genoemd. Het recessieve allel kan aanwezig zijn bij de Noorse Boskat en leidt terug tot een enkele vrouwelijke voorouder uit Noorwegen, geboren in 1981. Katten met twee kopieën van het allel e hebben enkel de Amber vachtkleur wanneer het dominante O allel op de O-locus niet aanwezig is.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Norwegian Forest. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel, Swab. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Kat

Vachtkleur E locus, extensie

Code K639
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal