Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Overo-factor (OLWS)

P902 Vachtkleur Overo-factor (OLWS)

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Overo vachtpatroon is een patroon van onregelmatige horizontale witte vlekken vooral op het lichaam en hoofd. De term frame-overo duidt op de witte vlekken die worden omlijst door een “frame”. Een paard kan ook mutaties hebben voor andere wijzigingsfactoren (genen) die de vachtkleur verder beïnvloeden. Hoewel Overo paarden wenselijk zijn, is de mutatie die voor het overo-patroon zorgt gekoppeld aan een dodelijke aandoening bekend als ‘Overo Lethal White Syndrome’ of OLWS. Een veulen met OLWS wordt volledig wit geboren en sterft aan complicaties ten gevolge van darmkanaal afwijkingen. De test Vachtkleur Overo (P902) test voor een genetische factor die invloed heeft op de functie van het EDNRB gen. Dit gen heeft twee varianten (allelen). Het allel O is semi-dominant. Eén kopie van het allel O resulteert in paarden met een overo vachtpatroon. Twee kopieën van het O allel resulteren in een letaal wit veulen (OLWS). Het allel N is recessief en heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Kleurfactoren vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Genetische kenmerken zijn geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Overo-factor (OLWS)

Code P902
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal