Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Dominant Wit 1

P591 Vachtkleur Dominant Wit 1

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Een andere naam voor wit patronen bij paarden is Dominant Wit of Wit. Dominant Wit patronen zijn variabel, variërend van sabino-achtige patronen tot volledig witte paarden. De kleur van de ogen bij Dominant Witte paarden is bruin. Er zijn ongeveer 20 verschillende mutaties geïdentificeerd die gekoppeld zijn aan witte patronen, alle mutaties zijn gevonden in het KIT gen. Behalve de mutatie voor W20, zijn de meeste van de bekende Dominant Witte mutaties recent ontstaan en komen daardoor alleen voor in specifieke lijnen binnen een ras. De test Vachtkleur Dominant Wit 1 (P591) test de mutatie die bekend is onder de naam W18 in het KIT gen. Deze test detecteert twee varianten (allelen). Het allel W18 is dominant. Eén of twee kopieën van het W18 allel resulteren in paarden die een zekere mate van wit vertonen, het specifieke patroon kan echter niet worden voorspeld. Het allel N is recessief en heeft geen invloed op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Zwitsers Warmbloed. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Haar, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Dominant Wit 1

Code P591
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal