Webshop   Dieren   Paard   Vachtkleur Macchiato (Splashed White)

P593 Vachtkleur Macchiato (Splashed White)

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

In 2008 werd een hengstveulen met opvallende witte vlekken geboren uit twee egaal bruine Franches-Montagnes ouderdieren. De vachtkleur ziet eruit als een combinatie van witte vlekken en vachtkleur verdunning en werd ‘‘macchiato’’ genoemd. Uit een klinisch onderzoek is gebleken dat de macchiato hengst doof was en een lage progressieve beweeglijkheid van de spermacellen had.

De test Vachkleur Macchiato (Splashed White) (P593) test een mutatie in het MITF gen. Deze test detecteert twee varianten (allelen). The allel M is dominant. Eén of twee kopieën van het M allel resulteren in de macchiato vachtkleur. Het allel N is recessief en heeft geen effect op de basiskleur.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Freiberger, Quarter Horse. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel, Haar. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Paard

Vachtkleur Macchiato (Splashed White)

Code P593
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal