Webshop   Dieren   Hond   Vachtkleur D-locus Improved (MLPH)

H847 Vachtkleur D-locus Improved (MLPH)

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het Verdunningsgen (MLPH gen) is verantwoordelijk voor de intensiteit van de vachtkleur door de beïnvloeding van de verdeling van melanine bevattende cellen. Dit gen is ook bekend als het D-Locus en verdund alle kleuren. Naast de kleur van het haar wordt ook de kleur van de neus verdund en de kleur van de ogen wordt lichter naar amber. De vachkleur D-Locus Improved test (MLPH) (H847) test de genetische status van het D-Locus. Het D-Locus heeft twee varianten (allelen). Het D-allel is dominant en heeft geen invloed op de vachtkleur. Alleen wanneer de hond twee exemplaren heeft van het recessieve allel d wordt de vachtkleur verdund. De verdunning van zwart resulteert in grijs, ook wel blauw of “charcoal” genoemd. De vacht varieert van zilver tot bijna zwart, maar ze hebben allemaal een blauwe neus. Chocolade/bruin/lever verdunt naar lilac/Isabella en hun neuzen variëren van rose, naar lever tot isabella. Rood/geel/crème verdunt naar champagne. In sommige rassen is een andere, nog onbekende mutatie aanwezig die verdunning van de vachtkleur veroorzaakt. Het is bekend dat deze niet geïdentificeerde mutatie voorkomt bij Dobberman Pinschers, Franse Bulldogs, Italiaanse windhonden, Chow Chows en Shar-Pei honden.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur en vachttype zijn gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Hond

Vachtkleur D-locus Improved (MLPH)

Code H847
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal