Webshop   Dieren   Kat   Brachycephalie (Frontonasale Dysplasie (FND))

K608 Brachycephalie (Frontonasale Dysplasie (FND))

Achtergrond

Brachycephaly (Frontonasal dysplasie (FND)) is een heterogene groep van stoornissen die de ontwikkeling van het gezicht en de schedel aantasten. In de Birmese kattenras is een ernstige vorm van de ziekte aanwezig. De afwijking wordt overgeërfd als een autosomaal recessieve eigenschap, waarbij de heterozygote dragers een milde brachycephaly vertonen. Dit fenotype is zeer populair en wordt “contemporary Burmese” genoemd. Aangetaste katten moeten echter geëuthanaseerd worden vanwege ernstige misvormingen. De oorzakelijke mutatie voor de ziekte werd ontdekt in het Aristaless-Like Homeobox 1 gen (ALX1).

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze afwijking leidt tot afwijkingen in de opbouw van botten en het skelet.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Burmees. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

 
Kat

Brachycephalie (Frontonasale Dysplasie (FND))

Code K608
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal