Webshop   Dieren   Hond   Degeneratieve Myelopatie 2 (DM2 Berner Sennen)

H308 Degeneratieve Myelopatie 2 (DM2 Berner Sennen)

Achtergrond

Degeneratieve Myelopathie (DM) bij honden is een ziekte die voor het eerst is gediagnosticeerd op latere leeftijd, pas na 8 jarige leeftijd. De ziekte ontwikkelt zich door een langzame degeneratie van het neurale systeem in de ruggengraat, wat resulteert in een progressief verlies van zijn functie. Deze ziekte leidt uiteindelijk tot verlamming van de benen. De ziekte wordt vaak vastgesteld wat geleid heeft tot onderzoek die twee mutaties heeft vastgesteld in het SOD1-gen.

Test specifieke informatie

De mutatie die wordt getest voor DM, is een mutatie die zich bevindt op exon 1 van het SOD1 gen.

Leeftijd

‘Late onset’ – Deze term geeft aan, dat de ziekte op latere leeftijd ontstaat. De benaming ‘late onset’ vormt de tegenhanger van ‘early onset’, waarbij een ziekte op jongere leeftijd ontstaat. Vaak bestaan bij aandoeningen meerdere onderliggende mutaties. Een ziektebeeld dat op latere leeftijd ontstaat kan een andere erfelijke basis hebben dan een ziekte die op jongere leeftijd ontstaat.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, darmen, lever en / of nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Berner Sennenhond. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed Heparine, Bloed EDTA, Swab, Sperma, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

 
Hond

Degeneratieve Myelopatie 2 (DM2 Berner Sennen)

Code H308
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal