Webshop   Dieren   Kat   Devon Rex, gekrulde vacht

K304 Devon Rex, gekrulde vacht

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariaties worden beïnvloed door vele erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waarin de productie en distributie van pigmenten resulteert in vele vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Twee verschillende mutaties in het Keratin 71 (KRT71) gen beïnvloeden de haarvorming in Devon Rex en Sphynx katten, dit resulteert in een gekrulde of een bijna haarloze vacht. De Devon Rex, gekrulde vacht (K304) en Sphynx, haarloze vacht (K305) testen samen onthullen de genetische status van het KRT71 gen. Het KRT71 gen heeft drie varianten (allelen). Het N allel is dominant over de allelen hr en dr; het allel hr is dominant over allel dr. Het dominante allel N heeft geen effect op het type vacht. Twee kopieën van het hr allel (homozygoot hr/hr) of een kopie van het hr allel in combinatie met een kopie van het dr allel (heterozygoot hr/dr) resulteert in een vrijwel haarloze vacht. Twee kopieën van het dr allel (dr/dr) resulteert in een gekrulde vacht. Sphynx fokkers kunnen de test gebruiken om haarloze katten die drager zijn van de “gekrulde” mutatie te identificeren. Deze haarloze katten kunnen, afhankelijk van de partner, nakomelingen met een gekrulde vacht krijgen.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Devon Rex, Sphynx. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur is gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden.

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

 
Kat

Devon Rex, gekrulde vacht

Code K304
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal