Webshop   Dieren   Hond   De ziekte van Alexander

H389 De ziekte van Alexander

Achtergrond

Een soortgelijke ziekte als Alexander disease (AxD) bij de mens was fenotypisch beschreven in verschillende hondenrassen, maar de causale genetische varianten (mutaties) waren onbekend. De ziekte is een dodelijke neurodegeneratieve aandoening te wijten aan een astrocytaire stoornis. De karakteristieke pathologische kenmerken zijn wijdverspreid en rijk aan astrocytaire eiwitaggregaten (Rosenthal vezels), die voornamelijk bestaat uit glial firbrillair zuur eiwit (GFAP). Bij de mens zijn alle genetische oorzaken van AxD mutaties in GFAP, meestal dominant die voortvloeien uit nieuwe varianten tot mutatie hotspots. Bij labrador retriever met de eerste symptomen van de ziekte werd een GFAP mutatie gen ontdekt, die "orthologous" is voor een heterozygoot nieuwe dominant hotspot variant, wat een ernstige fenotype kan veroorzaken bij de mens.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, darmen, lever en / of nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Labrador Retriever. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan drager zijn en heeft in dat geval een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers zullen zelf ook ziek worden.

Een dier kan lijder zijn en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

 
Hond

De ziekte van Alexander

Code H389
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal