Webshop   Dieren   Hond   Acute Respiratory Distress Syndroom (ARDS)

H338 Acute Respiratory Distress Syndroom (ARDS)

Achtergrond

Bij Dalmatische honden werd een fatale familiale respiratoire ziekte gemeld, die lijkt op het acute respiratory distress syndroom (ARDS). De oorzakelijke mutatie kon geïdentificeerd worden in het ANLN gen en leidt tot het afknotten van het ANLN proteïne. Dit eiwit komt voornamelijk voor in de longen en speelt een belangrijke rol in de organisatie van epitheliale cellen. De afwezigheid van functionele ANLN eiwitten in het epitheel van de longen leidt tot gestoorde celdeling die progressieve Tachypneu en ademnood veroorzaakt.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, darmen, lever en / of nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Dalmatier. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel, Swab. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

 
Hond

Acute Respiratory Distress Syndroom (ARDS)

Code H338
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal