Webshop   Dieren   Paard   Krullend haar

P317 Krullend haar

Achtergrond

De Noord-Amerikaanse paarden met krullend haar staan bekend om hun rustige, intelligent en vriendelijk karakter. Ze vertonen verschillende variaties van gekrulde vacht, manen, staart en oor haren. De oorsprong van het ras is onbekend en kruising van Centraal-Aziatische rassen met Europese rassen met gekrulde haren kunnen kunnen de afkomst verklaren van de genetische en fenotypisdhe heterogeniteit. In vele paardenrassen komt het krullend fenotype voor als een recessieve eigenschap terwijl bij de Noord-Amerikaanse paarde het voorkomt als een dominante eigenschap. Een genetische studie heeft een DNA variant ontdekt in het KRT25 gen, die verantwoordelijk bleek te zijn voor het krullend fenotype bij de meest paarden, maar niet bij alle Noord-Amerikaanse paarden met gekrulde vacht. Daarom wordt aangenomen dat een tweede locus betrokken is bij de vorming van de krullende vacht in dit ras.

Test specifieke informatie

Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd . Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, darmen, lever en / of nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: North American Curly horse. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Haar, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan drager zijn en heeft in dat geval een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers zullen zelf ook ziek worden.

Een dier kan lijder zijn en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

 
Paard

Krullend haar

Code P317
€ 47,80 (incl. 21% BTW)
€ 39,50 (excl. BTW)
Aantal