Webshop   Dieren   Rund   Visgeur (FMO3)

R536 Visgeur (FMO3)

Achtergrond

Visgeur in melk is herkenbaar door een indringende en onprettige geur en smaak, welke het meest doet denken aan rotte vis. In 2003 hebben onderzoekers aangetoond dat dit effect wordt veroorzaakt door een aangeboren defect in het metabolisme. De mutatie die de visgeur in melk veroorzaakt blijkt verassend vaak voor te komen in de gebruikelijke rassen.De Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen heeft recent een test ontwikkeld voor het visgeur syndroom bij rund. Met behulp van deze genetische test is het mogelijk om dragers hiervan te identificeren. VHL is als enige ter wereld gelicenseerd om deze test uit te voeren.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

-

Doorlooptijd

U kunt het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Deze doorlooptijd geldt vanaf het moment dat wij zowel het monster als het volledig ingevuld- en ondertekend inzendformulier ontvangen hebben.

Locatie van ziekte of kenmerk

De melk is aanwezig in het uier.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Haar, Sperma, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

 
Rund

Visgeur (FMO3)

Code R536
€ 127,05 (incl. 21% BTW)
€ 105,00 (excl. BTW)
Aantal